Innovatie Challenge

Innovatie Challenge: van helder idee tot tastbaar resultaat

Hoe breng je de innovatiekracht van je medewerkers écht naar boven? Met onze Innovatie Challenge maak je van innovatie geen ‘buzzword’, maar een praktijkgerichte wedstrijd waarin teams van collega’s samen nieuwe concepten bedenken, prototypen én pitchen. Hieronder vind je stap voor stap hoe ons traject eruitziet.

Onze experts begeleiden dit traject van a tot z zodat u op twee oren kan slapen. Zoals steeds kiezen we bewust voor een gestructureerd, herhaalbaar proces dat z'n effectiviteit bewezen heeft.

1. Definieer samen de innovatie-opdracht

Elk succesvol traject start met een duidelijke focus. Samen met de sponsor of het kernteam in jouw organisatie formuleren we een heldere innovatie-uitdaging. Dit kan gaan over een nieuwe product- of dienstverlening, een procesverbetering, een nieuw businessmodel of iets anders waar jullie graag verandering willen zien.

2. Oproep aan de organisatie: vorm teams

Vervolgens lanceren we binnen de organisatie een oproep: medewerkers kunnen zich aanmelden in teams van 4 tot 6 personen. Zo stimuleren we multidisciplinaire samenwerking en zorgen we voor een diverse mix van competenties. Waar nodig voorzien we studiemateriaal of achtergrondinformatie, zodat iedereen met voldoende kennis van de materie kan starten.

3. Massa-brainstorm & conceptontwikkeling

De start van de Innovatie Challenge is een grootschalige, georganiseerde brainstormsessie. Onze ervaren begeleiders helpen de teams:

  • Zoveel mogelijk ideeën te genereren rond de vooropgestelde uitdaging.
  • Selecties te maken van de meest veelbelovende voorstellen.
  • Deze voorstellen uit te werken tot sterke concepten die aansluiten bij de realiteit van jouw organisatie en de noden van klanten of gebruikers.
4. Videopresentaties & online stemming

Alle teams maken een korte videopitch waarin ze hun idee toelichten. Deze presentaties worden online gedeeld binnen de organisatie, zodat collega’s de concepten kunnen bekijken en hun stem kunnen uitbrengen. Dit vergroot niet alleen de betrokkenheid, maar zorgt er ook voor dat de hele organisatie meedenkt en meebeslist over welke voorstellen het meest kansrijk zijn.

5. Jurykeuze & publiekslievelingen

Op basis van de online stemming gaan de ideeën met de meeste stemmen door naar de volgende ronde. Daarnaast kan er ook een jury met experts of managers worden samengesteld die hun professionele blik werpt op de voorstellen. Zo ontstaat een evenwicht tussen de populaire publiekslievelingen en de ideeën die volgens de jury het meeste potentieel hebben.

6. Van concept tot (vroeg) prototype

De geselecteerde teams gaan aan de slag in een ontwikkelfase. Onder professionele begeleiding werken ze hun concepten verder uit tot een vroeg prototype, dat zo snel mogelijk getest wordt bij echte gebruikers. Door feedback te verzamelen en direct te leren van mogelijke fouten, werken de teams toe naar een verbeterde versie van hun idee die écht meerwaarde biedt.

7. Mini businesscase & professionele pitch

Zodra de prototypes hun waarde hebben bewezen, helpen we de teams bij het uitschrijven van een mini businesscase:

  • Welke kosten en resources zijn nodig?
  • Wat is de potentiële impact van hun oplossing?
  • Hoe meet je succes?

Daarnaast coachen we de deelnemers om hun verhaal scherp en overtuigend te brengen in een professionele pitch. Met de juiste structuur, visuals en storytelling maken ze hun idee onweerstaanbaar voor beslissers.

8. Finale jury & bekendmaking winnaars

In de laatste fase pitchen de teams hun uitgewerkte concept voor de jury. Deze beoordeelt op criteria als haalbaarheid, marktpotentieel en creativiteit. Uiteindelijk wordt één (of meerdere) winna(a)r(s) uitgeroepen. De beste ideeën krijgen zo een groen licht en een springplank om écht in de organisatie te worden geïmplementeerd.

Klaar voor jouw eigen Innovatie Challenge?

Met dit gestructureerde traject zorg je ervoor dat ideeën bij medewerkers vanzelf naar boven komen, de organisatie die ideeën opneemt en je ze vervolgens versneld en succesvol kunt uitrollen. Zo bouw je niet alleen aan nieuwe oplossingen, maar ook aan een duurzame innovatiecultuur binnen je bedrijf.

Neem contact op voor meer informatie of een vrijblijvend gesprek. Samen bekijken we hoe onze Innovatie Challenge de creativiteit in jouw organisatie kan versterken en versnellen.

Ontdek hoe het gesteld is met jullie innovatiecultuur

Vul de freemium versie van onze wetenschappelijk onderbouwde test in en krijg dadelijk een eerste rapport

Naar de test

Meer weten?

Is jouw innovatiespier geprikkeld?

Neem contact op