WZC Immaculata

bejaarde-dame.jpg

Hoe kan je innoveren in de openbare bejaardenzorg?

WZC Immaculata is een groot openbaar woonzorgcentrum uit Edegem. De bejaardenzorg is een snel evoluerende sector met specifieke uitdagingen. Om hierop een antwoord te kunnen bieden, heeft de directie van Immaculata er voor gekozen om actief te investeren in innovatie. In opdracht van het COCD ontwierp en begeleidde Bedenk dit project.

 • Vooraf

  Voor je kan beginnen innoveren moet je duidelijk weten welke richting je als organisatie uit wil. Daarom hebben we met de directie eerst een krachtige toekomstvisie en een heldere innovatieopdracht geformuleerd. Op die manier wist het innovatieteam van in het begin perfect wat er van hen verwacht werd.

 • Van 0 tot 1400 en terug naar 8

  Tijdens de divergerende fase werden eerst alle mogelijke (en onmogelijke) pistes bewandeld. Hieruit vloeiden 1400 ideeën voor innovaties. (een record dat tot op vandaag overeind blijft) Tijdens de convergentie werd dit aantal teruggebracht tot 8 uitgewerkte, baanbrekende business concepten voor nieuwe services.

 • Start

  Het interne innovatieteam werd samengesteld met vrijwilligers uit alle geledingen van de organisatie: Verpleegsters, kinesisten, staf, etc. Omdat deze mensen in hun dagelijkse werk niet gewend zijn  te innoveren, werden ze eerst ondergedompeld in de wereld van creatief denken.

 • En actie!

  Tot slot werden de 8 projecten gepresenteerd aan de directie. Zij beslisten uiteindelijk om 5 van de 8 projecten ook te weerhouden en voor te leggen aan de OCMW-raad. Deze weerhield op haar beurt 3 van de voorstellen die momenteel worden klaargestoomd voor implementatie. Hiermee zetten ze de innovatie in de Belgische bejaardenzorg in een stroomversnelling. Een geweldig succes!

immaculata-team.jpg

Een deelnemer getuigt:

"De facilitator zorgde voor een sterke, deskundige begeleiding. Hij wist zijn vertrouwen in een geslaagd resultaat van het traject op de groep over te brengen.”
newsletter

 

Contacteer ons!

Benieuwd wat medewerker-gedreven innovatie aan jouw organisatie kan bijdragen? Of zit je met een uitdaging en wil je ons even aan de tand voelen hoe we kunnen helpen? Contacteer ons gerust, wij komen graag op de koffie.