Training Faciliteren van Creatieve Processen

faciliteren.jpg
Wie faciliteert?

Onderzoek wijst uit dat een sessie met een gespecialiseerde (externe) facilitator meer en betere ideeën oplevert. Maar natuurlijk is het niet altijd mogelijk om voor elke vraag een facilitator onder de arm te nemen. Vaak moet je als leidinggevende gewoon zelf de sessie faciliteren. Maar hoe doe je dat? Hoe zorg je bijvoorbeeld dat je de juiste vraag stelt, de groep mee krijgt en kan landen met het gewenste resultaat?

Expert in ondersteunen

Een facilitator bedenkt tijdens een creatief proces geen ideeën. Het is zijn verantwoordelijkheid om er voor te zorgen dat de deelnemers zélf, vanuit hun eigen expertise met de ideeën op de proppen komen. Dat is minder voor de hand liggend dan het misschien lijkt. Iedere vraag, elk probleem is immers anders en vraagt dus ook om een andere, specifieke aanpak.

Resultaat

Tijdens deze training leer je hoe je je optimaal kan voorbereiden op een sessie: Wat is de exacte vraag? Hoeveel ideeën wil men? Waarop moeten deze een antwoord bieden? Hoe uitgewerkt moeten deze ideeën zijn?...

Vervolgens leer je een proces op maat te ontwerpen en in de praktijk brengen. Daarbij zal je constant aandachtig moeten blijven en eventueel bijsturen: Hebben we genoeg ideeën? Vormen ze een antwoord op de vraag? Zijn ze vernieuwend genoeg? Hoe zit het met de groepsdynamiek? Heeft niemand een te groot gewicht in de groep? Kan iedereen aan het woord komen?...

Voorkennis

Voor je aan deze training kan beginnen, verwachten we dat je minimaal de trainingen ‘Creaboost’ en ‘Efficiënt brainstormen’ hebt gevolgd zodat je voldoende basiskennis hebt om op verder te bouwen. Deze 3 trainingen kunnen ook gecombineerd worden tot een intensieve 5-daagse faciliteren.

Voor wie?
  • Elke leidinggevende die regelmatig brainstorms organiseert en meer uit die sessies wil halen.
  • Interne facilitatorteams.
newsletter

 

  • rtl nederland
  • ministerie van onderwijs, cultuur en wetenschap
  • sd worx

 

Contacteer ons!

Benieuwd wat medewerker-gedreven innovatie aan jouw organisatie kan bijdragen? Of zit je met een uitdaging en wil je ons even aan de tand voelen hoe we kunnen helpen? Contacteer ons gerust, wij komen graag op de koffie.